Velkommen til luke 2 av vår julekalender. Dette er en katta i sekken-julekalender der det kan befinne seg både gull og bullshit. I dag er det en godbit der Jon Cato ser på japanske godbiter spill du mest sannsynlig aldri har hørt om.
Retrospill har blitt big business, noe Retrospillmessa i Sandefjord tidligere i høst var et levende bevis på. Det å samle på gamle spill, bevare spillkultur og ta hobbyen sin tilbake til røttene og barndommen er verdifullt for mange spillinteresserte. Men hva med å reise tilbake i tid til en barndom du aldri hadde? Til spill du aldri opplevde?
I boka The Untold History of Japanese Game Developers lar forfatteren John Szczepaniak oss besøke en side av den japanske spillbransjen få av oss her i vesten kjenner. De fleste av oss kjenner Famicom (NES), mange av oss er fortrolige med Segas Master System og Megadrive, og de mest interesserte av oss har også spilt oss opp på PC Engine, Neo Geo og andre japanske spillmaskiner. Det vi derimot ikke har spilt er de japanske dataspillene – japanske spill laget for japanske datamaskiner på 80- og 90-tallet.
Japan hadde – akkurat som oss i Europa – en vital, levende og svært viktig spillbransje med fundament i hjemmedatamaskiner på 80-tallet. Ungdommer og unge voksne lærte seg å programmere og lagde spill på egen hånd som ble gitt ut av japanske spillselskaper. I Europa oppfostret vi en generasjon av programmerere som lagde spill til Commodore 64, ZX Spectrum og etter hvert Amiga. I Japan lekte de med datamaskiner som PC-88 og MSX.
Boka til Szczepaniak er et uhyre interessant dypdykk i denne – for oss – ukjente siden av japansk spillhistorie. Szczepaniak intervjuer en hel haug med mindre kjente og regelrett ukjente navn som alle jobbet med japanske spill på 80- og 90-tallet. For de av oss som har lest oss mette på intervjuer med Kojima, Miyamoto og de få japanske utviklerne med en vestlig profil er dette spennende bekjentskaper. Ikke minst byr boka på informasjon om mange interessante japanske spilltitler man aldri har hørt om.
Vi avslutter luke 2 med noen glimt fra noen gamle og utrolig lekre japanske spill du garantert aldri har spilt, stjålet fra denne tråden på rpgcodex.net:
Det var alt for i dag. Kom tilbake i morgen og se hva som dukker opp. Husk å følge oss på Twitter og Facebook. Gi oss gjerne en tilbakemelding der eller i kommentarfeltet under. Det setter vi pris på. Vi er også en ukentlig podcast om spill, og i den sammenheng anbefaler vi at du abonnerer på oss via ditt favorittpodcast-program. Gi oss også en stjerne eller fem på den (tror vi) viktige rankingen til iTunes.